Deze informatie is voor het laatst geüpdatet op 21 april 2020

Afscheidsmusical en het coronavirus

We hadden een mooi plan gemaakt wat te doen met de afscheidsmusical en het coronavirus, als de kinderen niet bij elkaar mochten komen. Nu (21 april) de basisscholen vanaf 11 mei weer open mogen, lijkt het erop dat de afscheidsmusical toch nog kan worden geoefend én kan worden opgevoerd! De kans is groot dat er geen uitvoering mag plaatsvinden met publiek (ouders), omdat evenementen zijn verboden tot 1 september.
Er zijn dus 2 mogelijke manieren om de musical uit te voeren:

Afbeelding van een kind dat coronavirus wegschopt.

  1. Zonder contact tussen de leerlingen
  2. Met (deels) contact tussen de leerlingen
  3. De groep splitsen: gratis de nodige scripts voor het aantal spelers

We leggen je ook uit welke positie wij innemen ten aanzien van je bestelling.

Zonder contact tussen de leerlingen toch een mooi afscheid van groep 8

We delen de klas op in 2 groepen: een zanggroep en een acteergroep.

De zanggroep
Verdeel de liedjes over de zanggroep. Elke leerling uit deze groep zingt de geselecteerde liedjes en filmt zichzelf, desnoods met hulp van een ouder. Laat ze daarbij gebruik maken van de meezingversies van die liedjes, die te vinden zijn op onze website, YouTube, onze app of het musicalpakket. Het is leuk om ze daarbij verkleed en geschminkt te laten dansen. Maak daarvoor gebruik van de dansvideo’s of laat ze zelf iets verzinnen.

Monteer alle filmpjes tot één geheel per liedje. De karaoke versie moet uiteindelijk als muziekband/begeleiding onder de filmpjes gemonteerd worden. Zo lijkt het net alsof ze samen op de muziek gezongen hebben.

Zangtips

  • Bedenk dat het aantal filmpjes afhankelijk is van de grootte van de groep
  • Let er op dat ze zingen met oortjes in of een hoofdtelefoon op, zodat je niet meerdere keren de muziek hoort!
  • Maak voor een beter resultaat tijdens de montage verschil in volume tussen de zangtalenten
  • Gebruik eventueel de karaoke versies met zangondersteuning (40% versie) voor de montage om de zuiverheid en de intentie te verbeteren
  • Indien gewenst kun je de kinderen ook laten playbacken op de meezingversies. Zet in dat geval alle audio van de filmpjes uit en gebruik de gezongen versies van de liedjes voor de montage

De acteergroep
Maak van de musical een video verhaal door van elke scène een samenvatting te maken die kan worden voorgelezen. Film de verteller die het verhaal verteld en vul dat aan met leuke scènes uit de musical. Laat elke speler een kenmerkende tekst uit zijn/haar rol van de betreffende scène spelen en laat dat geschminkt en verkleed voor de camera uitvoeren. Je kunt de filmpjes zo monteren alsof het lijkt dat ze met elkaar acteren. Probeer de hoogtepunten uit de musical te kiezen zodat er een logisch geheel ontstaat.

Acteertips

  • Laat de tekst luid en duidelijk opzeggen
  • Zorg dat iedereen goed in het licht staat

Afsluiten met het eindlied

Gebruik het door ons ingezongen eindlied om af te sluiten of laat de zanggroep het eindlied zelf zingen en neem de audio op. Je hebt alleen de audio nodig geen video, gebruik eventueel de 40% versie met de zang zachtjes op de achtergrond. Laat daarbij alle kinderen in beeld voorbij komen (foto of video), met bijvoorbeeld een leuke opmerking over elk kind.

Zo ontstaat er een mooie verzameling filmpjes. Zorg voor een goede administratie zodat je elk filmpje makkelijk terug kunt vinden!
Dan is het zaak om alles bij elkaar te zetten, daarvoor heb je een video-editing programma nodig. De meeste computers zijn uitgerust met een ‘eenvoudig’ editing programma waar je ten minste 4 video’s in één scherm kunt afspelen (multiscreen video). We hebben een programma gevonden dat 6 video’s tegelijkertijd in beeld kan brengen en dat gratis voor zowel Windows als Mac verkrijgbaar is: Filmora (https://filmora.wondershare.com/video-editor/)
We hebben Filmora niet getest. Video-editing is een vak, je kunt natuurlijk een professional inschakelen of een handige vader of moeder.

met (deels) contact tussen de leerlingen toch een mooi afscheid van groep 8

Als er (deels) contact mogelijk is tussen de leerlingen kun je de musical met elkaar oefenen, zoals gebruikelijk. Op 1,5 meter afstand als dat moet, dus dat wordt even passen en meten en werken in kleinere groepjes. Onze app voor sommige musicals kan daarbij een grote hulp zijn; leerlingen kunnen hun teksten en de liedjes in grote mate zelfstandig oefenen. Laat kinderen alleen op het podium als dat écht nodig is.
Omdat het voor elke school anders is, vragen we je om het script zelf aan te passen op de geldende regeling. Als je hulp nodig hebt, kun je altijd contact met ons opnemen.
Alleen de uitvoering wordt waarschijnlijk anders: je kunt de musical zonder publiek opvoeren en dat (laten) filmen, zoals dat meestal gebeurt. Een live stream via Facebook of YouTube is ook erg cool. Dat vraagt wel wat extra voorbereiding en je moet rekening houden met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Het is raadzaam om een besloten groep te maken voor een live stream.

De groep splitsen: gratis andere scripts

Als het nodig is om de klas in tweeën op te delen zodat je de musical twee keer met een kleinere groep kunt opvoeren, dan bieden wij je gratis de nodige scripts aan. Gelukkig hebben wij veel scripts voor verschillende aantallen spelers, dus je kunt de klas ook in ongelijke delen opsplitsen. Zolang het maar voldoet aan het beschikbare script voor het minimale aantal spelers. Dus bijvoorbeeld 2x een script voor 10 spelers, maar ook een script voor 11 en een script voor 14 spelers is mogelijk. Je hebt het script binnen 5 minuten in huis, het is een druk op de knop! Neem daarvoor contact met ons op.

Onze positie ten aanzien van je bestelling

Nu de basisscholen weer open zijn, kan de musical dit schooljaar worden opgevoerd en is de coronacrisis geen reden om de geplaatste bestelling te wijzigen. We bieden je al onze mogelijkheden en expertise aan om de afscheidsmusical een succes te laten worden. Je kunt gratis een ander script (en bijbehorende app) krijgen voor de gekozen musical als dat nodig is.

Als de aangeschafte musical dit schooljaar niet wordt opgevoerd is het mogelijk om deze met 50% korting later op te voeren. Het gaat dan om een heropvoering. Je ontvangt een volledig nieuw musicalpakket met een script voor het dan geldende aantal spelers.

Neem contact met ons op voor hulp en overleg.

Heel veel plezier en succes!

Het Muzikantine team
Adinda, Lars en Michel