Even voorstellen

Tips & tricks

Acteren

Tekst leren met de App Deluxe
Als jouw school de App Deluxe heeft aangeschaft, hoef je alleen maar jouw scènes aan te zetten en die een paar keer te laten afspelen, totdat je je eigen tekst goed kent. Luister goed naar de manier waarop de tekst wordt gesproken. Dan zet je jouw rol uit en zeg je op de lege plekken je tekst op. Met de App Deluxe leer je dus ook meteen hóe je jouw tekst moet zeggen.

Tekst leren met de gratis app of het tekstboek
Lees je tekst een aantal keren goed door. Doe het in delen (niet te veel in een keer) en begin op tijd, zodat je je tekst ruim van te voren kent. Als je denkt dat je de tekst goed beheerst, vraag dan je vader/moeder, broer of zus om de tekst die vóór jouw tekst wordt gezegd op te lezen. Dan kun je daarop reageren.

Inleving in de tekst
Acteren is niet alleen maar je tekst opzeggen, het is veel meer dan dat. Als je je voorstelt dat je werkelijk die persoon bent die je moet spelen, dan komt de tekst al veel beter over. Daarbij let je op je volume (dat je hard genoeg spreekt), je articulatie (dat je de woorden duidelijk uitspreekt) en welke emotie die persoon heeft (is de persoon opgewekt, boos, geïrriteerd, etc.).

Mimiek en gebaren
Om je tekst nog meer over te laten komen, is het belangrijk dat je met mimiek (gezichtsuitdrukking) en (hand)gebaren je tekst ondersteunt. Doe dat meer dan dat je in het dagelijks leven zou doen. Vaak denk je dat het dan te overdreven is, maar dat is in de meeste gevallen totaal niet zo. De mensen achter in de zaal moeten je ook goed kunnen horen en begrijpen. Maak je bewegingen dus groot en duidelijk.

Liedjes leren
Gebruik de meezingvideo’s om de liedjes te leren. Je juf of meester heeft ook de karaokeversies gekregen en die moet je pas gebruiken als de liedjes er 100% in zitten. Als je de liedjes al met de karaokeversies probeert te zingen, terwijl ze er nog niet goed genoeg inzitten, dan sluipen er vaak fouten in die je heel moeilijk weer uit je systeem krijgt.

Meerstemmigheid
Als je met de klas sommige liedjes twee- of driestemmig wilt zingen, zorg dan eerst dat je je partij goed oefent. Doe dat samen met de kinderen die ook diezelfde partij hebben.
Je juf of meester heeft de verschillende partijen allemaal in de computer en op een CD staan. Luister de melodie goed en zing het dan zo vaak als nodig is met je groepje door.
Als de kinderen die een andere partij hebben dat ook gedaan hebben, probeer je stap voor stap met het andere groepje de twee partijen tegelijk te zingen, zodat je tweestemmig zingt. Als dat goed lukt, klinkt het het meestal erg mooi. Hoe meer je dit oefent, hoe beter het gaat!

Op de website en in de app staan dansvoorbeelden. Je kunt daar (delen van) dansen en choreografieën van overnemen, maar je kunt ook zelf iets leuks verzinnen.
Let erop dat je bij de dans nog steeds goed kunt zingen. Je kunt wel een super coole dans verzinnen, maar meestal zakt de zang dan heel erg weg en dat is zonde. Het gaat in de liedjes voornamelijk om de zang, dat is het belangrijkste en een dans hoeft niet moeilijk te zijn om er toch cool uit te zien!

De liedjes

Gezongen door: Anne, DuRF (Duènde, Robin, Fleur) en Willemijn

Voeg de liedjes toe aan je Spotify- of Apple Music playlist
(Klik op je favoriete streaming dienst)

Schuifpuzzel